Foto's bewerken


De digitale donkere kamer waarmee je tegenwoordig je foto's kan bewerken. Programma's waarmee je belichting, contrast, en uitsnede kan optimaliseren. Maar ook programma's waar je een foto flink mee kan pimpen, of redden als je instellingen of omstandigheden toch niet optimaal bleken te zijn . Bekende namen zijn Photoshop, Lightroom en Capture One.


RAW of JPG schieten?

De eerste keuze die je moet maken tijdens het fotograferen is of je in RAW of JPG gaat werken. Profs werken (meestal) in RAW. Het voordeel van RAW is dat je in de nabewerking de witbalans, belichting en het contrast kan aanpassen, bijna zonder kwaliteit verlies. Anders dan bij een JPG wat een gecomprimeerd bestand is. Het is bestand is kleiner en het originele beeld is automatisch al een beetje 'bewerkt' (vetter gemaakt) volgens de 'smaak' en instellingen van de camera. Het voordeel van een JPG is dat een foto al meer geschikt voor gebruik uit de camera komt, een nadeel is dat er minder informatie in de foto zit en je bij nabewerking al snel kwaliteit gaat verliezen. Indien er niet veel nabewerking gewenst is kan werken in JPG een goede keuze zijn. Veel moderne camera's hebben ruimte voor 2 geheugenkaarten. Indien dit het geval is kan je op de ene kaart RAW en op de andere kaart JPG opslaan. Dan heb je beide formaten en kan je achteraf alle kanten op. Ik werk meestal in RAW, behalve als je op een locatie bent waar het licht uitstekend is, het onderwerp niet echt nabewerking nodig heeft en er snel foto's opgeleverd moeten worden.


RAW conversie en basisbewerking

Voor de RAW conversie en basis bewerking van foto's gebruik ik meestal Capture One Pro. Het meest gebruikte programma hiervoor is Adobe Lightroom. Ik vind zelf Capture One een betere RAW conversie hebben en subtieler met kleuren omgaan. Als je alleen al een RAW foto in beide programma's opent vind ik de foto in Capture One er mooier uitzien. De bewerkingssliders van Capture One werken subtieler en de kleuren spreken mij meer aan. Afhankelijk van het soort fotografie gebruik ik ook wel eens Lightroom. Lightroom is wat verder in automatiseren en A.I. functies die een werkproces kunnen versnellen. Als is Capture One wel met een inhaalslag bezig.


Adobe Photoshop

Na de RAW conversie en basis bewerking open ik de foto in Adobe Photoshop. Dit kan in Capture One en Lightroom direct vanuit het programma. In Photoshop maak ik eerst in een nieuwe laag een werktekening door met een penseel kringetjes te zetten rondom onderdelen die ik aan wil passen. Daarna heb ik per type foto een eigen workflow. Ik werk met een Wacom Intinuos Pro tablet / pen om details te bewerken en ben fan van snelkoppelingen op mijn toetsenbord. Een van de technieken waar ik veel gebruik van maak is Dodge & Burn. Op Youtube zijn veel tutorial video's te vinden over hoe dit werkt. Voor Photoshop zijn ook plugins waar je specifieke bewerkingen mee kan uitvoeren die je workflow vereenvoudigen. Afhankelijk van wat er nodig is aan output maak ik hier ook gebruik van. Enkele interessante plugins zijn de NIK Collection met veel presets op het gebied van kleur en contrast en Infiniti tools waar je bewerkbare lagen in Photoshop mee kan creëren die een mooie basis zijn en je een hoop handelingen (en tijd) besparen.


Ik had het er al eerder over, Dodge & Burn. Dit is een van mijn favoriete bewerkings technieken. Als je er routine in krijgt kan je met verschillende toepassingen van D&B super snel foto's bewerken. Of het nu gaat over portretten, landschappen of concerten, het werkt altijd en relatief snel. Lightroom en Photoshop zitten samen in 1 abonnement van Adobe waardoor veel mensen deze combinatie gebruiken.


Workshop Dodge & Burn

Ik geef regelmatig workshops over deze techniek. Volg mijn Instagram om op de hoogte te blijven als je hier interesse in hebt. Als er workshops op de planning staan kan je deze ook vinden in het menu op mijn website.


Tethered shooten

Tethered shooten staat voor je camera aansluiten op je computer om direct het resultaat te kunnen zien. Dit wordt vooral gebruikt in de studio en bij portretten / fashion. Ik gebruik hiervoor Capture One iPad op een iPad Pro 12,9". Dit werk bij de meeste camera's plug & play, ofwel inprikken en gaan. De foto's worden ipv op de geheugenkaart van je camera, op je iPad opgeslagen. Voor de meeste camera's heb je er een tether kabel voor nodig.


Andere fotobewerking software

Naast de genoemde pakketten zijn er nog talloze andere bewerkingsprogramma's. Ik heb er veel getest en gebruikt maar ben uiteindelijk bij deze combinatie gekomen. Zo heeft iedereen zijn voorkeur. Van de meeste programma's kan je een testversie downloaden. Het is altijd handig om regelmatig wat nieuwe programma's en plugins te testen.


MacBook Pro & Apple Display

Voor het bewerken gebruik ik een Apple MacBook Pro 16" en een 27" Apple 5K Display. Het is een persoonlijke keuze, die in iedergeval technisch prima werkt. Ik heb in Photoshop soms wel 20 foto's open staan binnen een serie waar ik aan het werken kan en dat kan de computer meestal prima aan. Het Apple scherm is zooo helder en scherp dat ik deze verkozen heb boven de industriestandaard Eizo. Het is direct geïntegreerd zonder gedoe met drivers en kalibratie. Die kalibratie is vooral belangrijk als je foto's bewerkt voor drukwerk. Dat komt wel voor maar ik krijg eigenlijk nooit klachten dat de kleurechtheid niet goed is.