7 tips om een photoshoot voor te bereiden
Ben je model, fotograaf of MUAH en zoek je naar tips om een photoshoot goed voor te bereiden? In deze blog vertel ik over wat er komt kijken bij het organiseren van een photoshoot. In de meest simpele vorm gaan een fotograaf en een model op een bepaalde locatie samen foto's maken. Dan zijn het afspreken van een locatie en moodboard vaak voldoende. Wil je een complexer concept uitwerken dan heb je al snel een team nodig met verschillende specialisten. Hoe ga je dan te werk en wat komt er allemaal bij kijken?
Het Concept voor een photoshoot uitwerken
De eerste stap is het afstemmen van een concept. Vaak wordt dit gedaan in de vorm van een moodboard. Via Instagram en Pinterest worden beelden verzameld die als voorbeeld dienen. Hierbij kan je beelden gebruiken om verschillende ideeën die je binnen een concept hebt te visualiseren. Denk hierbij aan sfeer, expressie, poses, styling, kleding maar ook compositie, licht of een locatie. Beschrijf bij een voorbeeld foto welke onderdelen van de foto je (minder) sterk vind. De bedoeling is nooit om foto's precies na te maken, maar om af te stemmen wat ongeveer de bedoeling is.
Een team samenstellen
Daarna stel je een team samen dat past bij het concept dat je uit wil werken. Een team bestaat vaak uit model(len), een fotograaf, een make up artiest (MUAH), indien nodig een haarstylist en iemand voor de (kleding)styling. Bij een grote producties is een assistent heel erg handig. Die kan helpen met het licht en de logistiek. Zodra je een concept, team en planning hebt verwerk je de gegevens in een callsheet. Bedenk vooraf wat iedereen van een shoot mag verwachten. Is het een opdracht dan gebruik je een shotlist waarin opgenomen is hoeveel en wat voor soort foto's er nodig zijn. Op deze manier weet iedereen waar hij of zij aan toe is en wat er opgeleverd moet worden. Is het een vrij werk samenwerking of TFP shoot spreek dan ook af welke en hoeveel foto's iedereen kan verwachten. Voor de fotograaf komt er ook nog tijd om foto's te bewerken bij. Indien er flink geretoucheerd gaat worden kan het bewerken van een foto best een uur per foto kosten. Iets om rekening mee te houden bij het samenstellen van het team en voor iedereen de verwachtingen duidelijk te maken.
Maak een Callsheet met alle nuttige informatie over de shoot
Een callsheet is een document waarin alle afspraken staan als het concept, de (contact)gegevens van het team, social media profielen voor als je elkaar gaat taggen, hoe je omgaat met posten, de tijden, hoe het zit met catering, parkeren, apparatuur en eventueel een korte notitie over rechten, zakelijke afspraken en vergoedingen. Dit laatste hangt af van de soort shoot. Is het een professionele productie dan hebben de teamleden waarschijnlijk een contract met elkaar of de opdrachtgever en heeft de callsheet geen informatie over zakelijke afspraken.
Poses en expressie
Is het model nog niet zo ervaren of geen prof? Kijk dan goed of het model de poses en expressie die nodig zijn voor de shoot kan uitvoeren. Als fotograaf merk ik dat modellen die geen prof zijn, of die nog niet zoveel ervaring hebben, vaak beperkt zijn in hun poses en expressie. Een fotograaf kan wel helpen en aanwijzingen geven tijdens de shoot, maar een model moet zich hier ook goed op voorbereiden. Op Instagram en YouTube staan veel video's met pose en expressie voorbeelden, daar kan je inspiratie opdoen. Het werkt erg fijn als een model binnen een afgesproken stijl meerdere poses en expressies kan maken en na iedere foto (flits) een andere variant neerzet. Op deze manier krijg je variatie binnen het concept.
Wie ben jij?
Dit klinkt misschien raar, maar het komt steeds vaker voor dat modellen teveel gebruik maken van apps waarmee ze een bepaald schoonheidsbeeld nastreven op Instagram. Je hebt super handige apps waarmee je er opeens 10 jaar jonger, 5 kg slanker uitzien of vormen kan veranderen. Als je het model dan in het echt ziet herken je ze bijna niet. Vraag bij twijfel naar recente polaroids, dat zijn foto's zonder make up met strakke basis kleding waarin je goed kan zien hoe iemand eruit ziet en of deze bij het concept past. Note aan modellen die dit herkennen: doe dit niet met je portfolio! Indien je geen los portfolio hebt maak dan een Insta portfolio met 'echte' foto's. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat een model bij een opdracht met een schadeclaim terug naar huis is gestuurd omdat ze er in haar portfolio anders uitzag dan in het echt.
Kleding en styling
Is er een stylist in het team of werk je voor een winkel of kleding merk? Fijn, dan is de kleding en styling waarschijnlijk goed geregeld. Stem wel vooraf de maten en pasvormen goed af! Bij grote producties is het aan te raden om vooraf een pasmoment af te spreken. Stel je gaat met een team in het buitenland shooten en je komt er op locatie achter dat een kledingstuk toch niet helemaal lekker zit kan je niet even terugrijden om een ander stuk te regelen. Neem sowieso altijd wat verschillende formaten klemmetjes, tape en spelden mee! Heb je een vrij werk project en ben je opzoek naar styling of kleding? Er zijn ook verhuurbedrijven en stylisten die kleding en props verhuren voor een shoot. Een bekende is Monique Desar. Voor modellen is het belangrijk dat ze nude ondergoed bij zich hebben, boob tape kan handig zijn, ook tepelplakkers, wat speltjes en matte poeder en back up make up. Indien er foto's gemaakt worden met blote schouders, is het aan te raden om voor de shoot geen normale BH te dragen maar een strapless omdat je anders striemen op de schouders ziet van de bandjes. Let ook op tanning en bikini afdruk kleurverschil in relatie tot het concept. Ook schoenen, sierraden, nagels zijn goed om even bij stil te staan. Een super mooie jurk in combinatie met afgetrapte sneakers, afgebeten nagels, kleuruitloop in het haar en tanninglotion vlekken gaat niet zo lekker samen, of dit moet het concept zijn natuurlijk!
Haar en visagie
Het magische woord is MUAH, dit staat voor make up and hair. Er zijn visagisten die vooral make up doen en een beetje haar, die alleen make up, alleen haar of die alles goed kunnen. Ook dit is weer afhankelijk van het concept. Stem dit vooraf goed met de MUAH af! Bespreek ook goed wat de doorlooptijden zijn. Het kan variëren van 20 minuten tot 2 uur per model, houd hier rekening mee in je planning. Ook of er meerdere 'looks' of 'touch ups' (bijwerk momenten) nodig zijn. Een MUAH heeft ruimte, stroom en licht nodig. In een studio zijn daar meestal faciliteiten voor in de vorm van een visagie ruimte met spiegels en verlichting. Als een shoot om 10h00 begint en de visagie heeft 2 uur nodig, ga je dat in de studio doen? Die moet dan 2 uur eerder geboekt worden, of doe je de voorbereiding op een andere locatie? Voor shoots op een buitenlocatie werkt het vaak goed om een horecagelegenheid in de omgeving te zoeken en te vragen of je die als uitvalsbasis kan gebruiken. Model en MUAH kunnen daar alvast beginnen en de rest van het team kan daar verzamelen.
SPF dagcreme en make up
Gebruik geen make up artikelen of dagcreme met SPF / zonprotectie. Hier zitten titanium deeltjes in die reflecteren op flitsers en zonlicht. Hierdoor krijg te te felle highlights en lichte vlekken die moeilijk weg te werken zijn. Zorg ook altijd dat iemand matte poeder en een kwast bij zich heeft voor als er vette plekken op de huid zitten.
Maak voordat je met de shoot begint een paar testfoto's om te kijken of de reflectie past bij het concept. Je kan door in te zoomen op de camera ook controleren of details er goed uitzien. Bijvoorbeeld oogschaduw, of lijnen strak genoeg en symetrisch zijn, en door weer een stukje uit te zoomen of overgangen mooi in elkaar overlopen. Indien dit nog niet helemaal goed is kan je hier beter vooraf achterkomen en aanpassen. Kijk ook of er voldoende textuur in de huid zit en er niet teveel foundation is gebruikt. Als er geen natuurlijke huidstructuur te zien is wordt een foto bij het nabewerken al heel snel te glad of te nep.
Stem het niveau van het team goed af
Kijk bij het samenstellen van een team goed of alle teamleden op het zelfde niveau zitten, of het gewenste niveau aankunnen. Kijk goed naar de Instagram accounts of portfolio's van de verschillende teamleden en beoordeel of ze voldoende ervaring hebben om het concept dat je uit wil werken te kunnen maken. Alle schakels zijn belangrijk, als er een teamlid het niveau niet kan halen krijg je niet het gewenste resultaat. Een teamlid met alleen een Instagram account met vooral vakantie en prive kiekjes zie ik niet als portfolio en valt bij mij per definitie af. Soms organiseer ik vooraf een testshoot om te kijken hoe de samenwerking met iemand bevalt. Ik werk bij opdrachten bij voorkeur met mensen waar ik al vaker mee gewerkt heb. Dan weet ik precies wat ik aan iemand hebt. Als ik interessante mensen voorbij zie komen nodig ik ze uit om een keer samen te werken. Op deze manier bouw je je eigen netwerk op.
In deze blog heb ik wat zaken gedeeld uit mijn praktijk die je kunnen helpen een photoshoot goed voor te bereiden. Alles natuurlijk in perspectief van hoe serieus een project of opdracht is. Wil je meer weten over mijn werk? Kijk dan op mijn website Jeroen Nieuwstad Photography. Wil je op de hoogte blijven van schootdagen, nieuwe blogs of workshops? Volg mij dan op Instagram