Nieuwe stijlen en richtingen bepalen


2023 stond voor mij in het teken van netwerken, ontdekken en focus aanbrengen. Ik heb naast mijn reguliere opdrachten en werk veel verschillende shoots gedaan en nieuwe mensen leren kennen. Ook hele waardevolle samenwerkingen met modellen, make up artiesten en merken gestart. Een van de stijlen waar ik meer mee wil gaan doen is high end portretten en beautyfotografie. Beauty portretten met een sterke expressie en high-end retouch.


Ik vind het interessant om met belichting en het bewerken van foto's bezig te zijn en dan is beauty fotografie een interessante richting. Het is een creatieve verdieping waarbij de samenwerking van fotograaf met model en make-up artiest belangrijk zijn. Beautyfotografie lijkt heel simpel. Je hebt weinig ruimte en spullen nodig maar instellingen, apparatuur en belichting komen heel nauw. Voor de nabewerking heb je ervaring en Photoshop skils nodig. Er zijn een hoop appjes waar je mee kan retoucheren, alleen krijg je daar vaak een blurry resultaat mee.


De perfecte beauty Licht set-up

Voor beautyshoots gebruik ik een ProFoto beautydish, soms ook met grid als hoofdlicht. In een clamp shell setup met een stripbox aan de onderkant om de schaduwen in te vullen. Soms ook een reflector, maar met een lamp heb je meer controle. Je ziet de stripbox als catchlight in de foto bovenaan deze pagina.


Lens en diafragma

Iedere lens heeft een sweetspot. Via Google kan je achter de sweetspot van je lens komen. Wat ook kan is een reeks foto's maken met verschillende F stops en daarna kijken welke F stop het mooiste is voor deze lens. Voor beautyshots zijn 85, 105, 135 en 70-200mm veel gebruikte lenzen. Ik gebruik meestal een 85mm Sigma Art. De foto bovenaan deze pagina ais daar ook mee gemaakt, op de Sony A7 M4 body.