01 / 15

TFP COllab?


Als je op deze pagina komt hebben we als het goed is contact gehad over een shoot op TFP basis. Ik kan foto's van opdrachten vaak niet gebruiken voor mijn portfolio en doe af en toe mee aan TFP projecten.


Omdat ik in het verleden slechte ervaringen heb gehad met TFP shoots wil ik vooraf een aantal afspraken maken. Natuurlijk zijn deze afspraken bespreekbaar, maar wel graag voor dat we de shoot gaan regelen.


Afspraken:


 1. Iedereen in het team investeert tijd voor tijd, er is geen spraken van een vergoeding in geld, ook geen reiskosten.
 2. Voor de shoot wordt er een moodboard gemaakt zodat het voor iedereen duidelijk is aan welk concept we gaan werken.
 3. Er wordt ook een callsheet gemaakt en gedeeld met tijden en praktische gegevens.
 4. De investering van de teamleden moet evenredig en in balans zijn. Indien dit niet zo is kunnen er vooraf afspraken over gemaakt worden om tijd en kosten te compenseren.
 5. Externe kosten als huur van een locatie, high end retouch of materialen worden verdeeld onder alle leden van het team. Indien van toepassing wordt dit altijd vooraf onderling afgestemd. Bij no show zonder tijdige afmelding (afhankelijk van de voorwaarden van de leverancier) zijn de kosten voor no show teamleden.
 6. Het gemaakte materiaal wordt alleen gebruikt voor eigen portfolio en niet commercieel ingezet, of doorgegeven aan derden, zonder toestemming van de rechthebbenden. De fotograaf heeft auteursrecht, een model heeft portretrecht.
 7. De agency van het model kan de foto's gebruiken op website, socials en promotiemateriaal in relatie tot het model. Voor ander gebruik is eerst toestemming van de rechthebbende nodig. Indien een agency het materiaal wil gebruiken wordt dit met het team besproken zodat iedereen op de hoogte is.
 8. Het gemaakte materiaal dat kan worden gepubliceerd moet eerst definitief worden goedgekeurd door de fotograaf en het model. Na goedkeuring (selectie in online album) mag het team het materiaal minstens een jaar gebruiken.
 9. Het is niet toegestaan om foto's zelf te bewerken of te voorzien van filters zonder toestemming van de fotograaf. Apps als Facetune en filters vallen ook onder bewerken.
 10. Voor eigen gebruik, voor wedstrijden en exposities mogen er prints gemaakt worden.
 11. Alle teamleden worden bij het delen op social media getagd, bij publicatie worden namen vermeld, waar mogelijk ook website of profiel. Indien gewenst nodigen we elkaar uit als bijdrager, overleg dit voor publicaties. Indien niet zichtbaar getagd moet een post met de juiste tags herplaatst, of verwijderd worden.
 12. In de TFP samenwerking is het model verantwoordelijk voor een bij het concept passende persoonlijke verzorging (uitgroei, nagels, verzorgde mooie huid, passende kleur ondergoed ivm doorschijnen) en indien er geen styling is voorzien, ook goed passende en voldoende kleding en bijbehorende (onbeschadigde) schoenen. De fotograaf is verantwoordelijk voor foto's. licht en basis nabewerking, de muah voor de visagie (materiaal, aanbrengen en touch up), stylist voor styling en kleding. Er is altijd vooraf contact tussen model en muah om looks af te spreken.
 13. Voorafgaand aan de shoot geeft het model aan dat ze akkoord is met de visagie.
 14. Tijdens de shoot wordt er door het team meegekeken naar de raw foto's en samen beoordeeld of het gewenste resultaat is behaald.
 15. Er wordt geen gebruik gemaakt van dagcreme of make up met SPF (zonprotectie) omdat deze kan reflecteren op flitslicht.
 16. Indien iedereen het er mee eens is kan een merk of winkel, die kleding of andere materialen levert voor een shoot meedoen in de TFP deal en een vooraf afgesproken aantal en geselecteerde foto's gebruiken voor website en social media gedurende 1 jaar na de shoot. Print en campagnes zijn uitgesloten tenzij anders schriftelijk vastgelegd. Dit is ook van toepassing voor locaties.
 17. High end beauty retouch is geen onderdeel van de TFP samenwerking omdat dit gemiddeld 1 a 2 uur extra werk voor de fotograaf, per foto kost. Dit is al snel, buiten de shoot en basis bewerking, een dag of meerdere dagen extra werk. Daarom werk ik hiervoor met een een vaste externe retoucher. Dit kost gemiddeld 15/20 euro per foto. Ik kan vooraf laten zien welke kwaliteit de retoucher levert. Laat vooraf weten of je ook high end retouched foto's wil ontvangen, dan delen we de koste met de teamleden die daarin willen investeren.
 18. Na de shoot deelt de fotograaf een selectie met het team die zelf voorkeuren kunnen aangeven. Gemiddeld worden er 2 a 4 foto's per serie opgeleverd binnen de TFP deal. Indien er meer gewenst zijn kunnen geselecteerde foto's tegen kostprijs van de retoucher worden afgenomen.
 19. Levertijd van de foto's afhankelijk van het aantal is gemiddeld na selectie 1 tot 4 weken, vaak binnen enkele dagen al een paar.
 20. Foto's worden digitaal aangeleverd en zijn na goedkeuring van iedereen te downloaden uit een online omgeving of worden per WeTransfer gestuurd.


Bevestig aub via het formulier hieronder dat je akkoord gaat met de afspraken.