model: Nissrine NNafi

model: Nissrine NNafi

SEO FOTOGRAFIE WEBSITE

SEO FOTOGRAFIE WEBSITE

Een fotografie website optimaliseren voor zoekmachines, een hele uitdaging. Naast fotograaf ben ik al >20 jaar marketing strateeg en veel met SEO bezig. Leuk om die 2 werelden eens aan elkaar te koppelen.

Hoe krijg je een fotowebsite hoog in Google?


Seo (zoekmachine optimalisatie) draait om zorgen voor een website met kwalitatieve en relevante content, die door zoekmachines goed te begrijpen is. Een website waar gebruikers snel kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Content, autoriteit en techniek zijn de drie SEO pijlers waar je aan moet werken om een website goed zichtbaar te krijgen in Google (in NL > 95% marktaandeel). Om hoog te komen in Google moet je beter presteren dan je concurrenten, die staan immers boven je. Daarom is het slim om eerst te onderzoeken hoe sterk de concurrentie is op de 3 seo pijlers (content, autoriteit en techniek).


Om dat in te kunnen schatten moet je eerst weten wat je doelstelling is en welke zoekwoorden / onderwerpen relevant zijn om je doelgroep te bereiken. Op basis van deze zoekwoorden kan je gaan kijken wie je concurrenten zijn en hoe goed ze scoren op de drie seo pijlers.


Ik doe dat altijd door punten te geven van 1 tot 10 per seo pijler. Vaak is een score van 8 op content en een 5 op techniek al voldoende om resultaat te halen. Het is dus per website en per onderwerp verschillend. Stel je concurrenten scoren 7 (c), 3 (a), 4 (t), dan ga jij pas scoren als je bijvoorbeeld 8, 4, 5 gaat scoren. Of 6, 8, 4 kan ook heel goed werken. Dat is iets wat je kan testen, optie 1 (op alles een beetje beter, en bij hoge concurrentie een paar punten hoger) is de regulier aanpak om met SEO aan de slag te gaan. Hoe sterk en op welke pijlers je moet inzetten is afhankelijk van de situatie en concurrentie.


Als je hier afhaakt is het misschien slim om eerst een SEO boek boek te lezen. Ik ga niet in op seo basis theorie of handelingen, maar kijk meer naar het grote plaatje met beperkte middelen.

SEO strategie

Als experiment ben ik deze website aan het optimaliseren. Leuk om dingen te testen. En altijd goed om aan je autoriteit en naamsbekendheid te werken. Echter is het voor mij zo dat mijn aanvragen vooral uit mijn netwerk komen. Ik wil onderzoeken of ik ook aanvragen via mijn website kan realiseren als mensen via Google op mijn website komen. Mijn doelstelling is dus 'rustig' de SEO van mijn website verbeteren en testen welke seo aanpak het beste werkt bij een fotografie website.


Om een beetje richting te krijgen heb ik portretfotografie, fashionfotografie, fotograaf Breda en Studio13 (een studio waar ik graag werk, met een redelijk zoekvolume) als uitgangspunt genomen. Tijdens mijn zoekwoorden onderzoek kom ik vooral zoektermen tegen die voor mij niet relevant zijn. Deze laat ik voorlopig links liggen. Bijvoorbeeld alles rondom bruiloft fotografie, newborn, familie en fotografie zoekwoorden in combinatie met steden waar ik geen interesse in heb. Gedurende dit SEO project zullen er vast meer onderwerpen naar boven komen, bijvoorbeeld door de concurrentie te onderzoeken.


Omdat ik al bezoekers heb, en nog niet zo goed weet op welke zoekwoorden ik uiteindelijk door wil pakken, is mijn strategie eerst zorgen voor meer bezoekers, autoriteit opbouwen en testen wat het beste werkt. Bezoekers komen niet om hele lange teksten te lezen. Eigenlijk best een bijzondere en lastige SEO situatie. ik gooi er in deze lange tekst even een afbeelding tussen, werkt goed voor de SEO van deze pagina. Dit is een foto uit een shoot voor een magazine die ik heb gemaakt in hotel Twenty Seven in Amsterdam.


Tekst gaat verder onder de afbeelding

SEO fotografie website

SEO ELEMENTEN

Om een pagina te optimaliseren moet een zoekmachine snappen waar de website over gaat en welke woorden relevant zijn. Naast zoekwoorden in de tekst is het belangrijk om zoekwoorden te verwerken in de zgn seo elementen. Dit zijn tekst kopjes (H1, H2 etc), linkjes (met relevant zoekwoord als linktekst) en Alt teksten (een omschrijving die je aan afbeeldingen mee kan geven). Weet je niet wat dit is? Leer eerst een SEO basis! Er zijn er nog veel meer, maar voor nu laat ik het bij deze. Ik denk dat ik hier met deze website voldoende aan heb. Het is sowieso de kunst om zaken die niet nodig zijn weg te laten en te focussen op een set aan handelingen die 'net' genoeg impact hebben om je doel te behalen. Je kan je anders flink verliezen in allerlei SEO handelingen die minder effectief zijn voor deze doelstelling.


SEO HEEFT TIJD NODIG

Snel in, snel uit is een mooie richtlijn. SEO jojo'n werkt niet op lange termijn. Ga je enorm zitten optimaliseren in een korte periode dan lig je er ook snel weer uit. Ik heb gekozen voor een rustige aanpak, werkt beter en ik heb geen haast. Je zal ook zien dat als je de eerste mooie posities krijgt deze ook weer terug zakken. In die tijd moet je blijven optimaliseren, of er genoegen mee nemen. Meestal komen die posities wel weer terug als je maar actief je website blijft verbeteren. Schrijf je pagina's en zoekwoorden op en monitor de posities. Hieraan kan je zien hoever je komt met je huidige activiteiten. Kom je nog niet hoog genoeg, dan moet je meer uit de kast halen op 1 van de SEO peilers.


OUDE VS NIEUWE SEO

"Vroeger' ging SEO vooral om zoekwoorden gebruiken in de tekst en SEO elementen. Daarnaast linkjes plaatsen op andere websites om zo autoriteit op te bouwen. Deze SEO technieken waren eenvoudig te doorgronden en te manipuleren. Google updates zorgen ervoor dat manipulatie technieken steeds minder goed werken. Van (exacte)zoekwoorden naar context (relevante inhoud rondom een onderwerp) en van (zomaar) linkjes naar content met een link op kwalitatieve en relevante andere websites die een hoge autoriteit hebben. Dit is een proces dat al jaren aan de gang is en steeds beter wordt. Ik juich dit toe want hierdoor komen er weer meer kwalitatieve websites hoog in Google. Let op er zijn nog een hoop verouderde blogs online die deze oude aanpak nog steeds adviseren, het werkt niet meer, en werkt ook tegen je!


Recentelijk is er veel gaande op het gebied van A.I. en de laatste Google updates EEAT, GSE, server side tagging, DSA, DMA, programmatic advertising. Ik ga daar hier niet te ver op in. Indien je er meer over wilt weten lees dan de blogs op de website van Think Online Marketing.


RESUME

Mijn uitgangspunt is dat je moet focussen op een website met relevante en kwalitatieve content, die iets toevoegt voor de bezoeker, dat de website technisch goed moet werken en dat je autoriteit op moet bouwen. Zoals zoveel (foto) websites heeft deze website vooral veel foto's, in hoge resolutie (slecht voor de laadtijd, maakt de website traag en dat wil Google niet) en weinig tot geen tekst. Genoeg te doen dus om eerst de basis op orde te krijgen. Daarna ga ik puntjes op de i zetten om rekening te houden met nieuwe Google updates die eraan komen. Iets wat zeker nodig is, in de USA zijn deze updates al uitgerold en zien veel website hun verkeer met meer dan 50% afnemen. Later meer over deze updates. Hieronder een paar BTS video (mijn actiepunt om meer video te gaan gebruiken)


Tekst gaat verder onder de video (modellen Nissrine Nnafie en Rosanne Jager)

Wordt vervolgd

Wil je op de hoogte blijven van mijn experiment? Volg mij dan op Instagram

MIJN SEO AANPAK

Na de inleiding wordt het tijd om in actie te komen. Bij een blik in Googel Analytics (statistieken programma) en SEO analyse software valt het mij op dat ik best al leuke posities heb op namen van modellen waar ik mee gewerkt heb. Ondanks dat dit niet de zoekwoorden / onderwerpen zijn die voor mij direct business opleveren is het wel een richting om te testen of ik hier meer verkeer uit kan halen. Omdat ik al een aantal leuke posities heb kan ik met relatief weinig inspanning hier relevante bezoekers mee bereiken. Een belangrijke seo succesfactor is dat je überhaupt verkeer hebt vanuit de zoekresultaten (zie grafiek onder aan deze pagina) en dat die bezoekers ook even op je website blijven (een goede gebruikers ervaring hebben).


Het website systeem dat ik gebruik heeft de mogelijkheid om Alt testen toe te voegen aan foto's. Ik ga als test een aantal pagina's met foto's van een shoot optimaliseren op de naam van het model. Alt teksten invullen en samen met een korte tekst en H kopjes kijken wat dat doet. Vervolgens link ik deze pagina's aan elkaar, heel eenvoudig met tekstlinkjes. Ook maak ik een blok met foto's van andere shoots om mensen door te laten klikken. En het werkt, binnen een paar dagen zie ik posities al stijgen. Ik inventariseer welke andere pagina's van mijn website ik hiervoor kan inzetten en ga meer pagina's optimaliseren.

Ik maak gebruik van PIXIE SET een systeem met handige galleries om klanten foto's te laten selecteren, maar ook de module om een website te maken werkt echt super mooi!


TOP 10 POSITIES IN GOOGLE

Binnen twee weken staan de meeste pagina's die ik geoptimaliseerd heb op de eerste pagina van Google. Met slechts het invullen van de alt tekst, een korte tekst en wat interne linkjes binnen de website. Mijn conclusie: dit werkt dus, al zijn het nog geen zoekwoorden waar een hoog zoekvolume op zit. Tijd om de vervolg strategie te bepalen. Ik ga in ieder geval verder met het ontwikkelen van content.


Content

Tekst, afbeeldingen en video zijn belangrijke content types. Als je teksten gaat schrijven 'omdat je tekst nodig hebt' worden dit meestal niet de beste teksten. Je ziet vaak 'seo' teksten met overmatig gebruik van zoekwoorden. Ik maak niet zoveel video's, foto's heb ik genoeg.


Actiepunten:

  • meer video's maken (ik heb een DJI Osmo Pocket 3 gekocht om meer BTS -behind the scenes- video te maken) en,
  • ik moet opzoek naar een tekstschrijver die een sterk verhaal neer kan zetten. Ondertussen wil ik wel door dus ga toch maar zelf vast een paar pagina's schrijven. Hoe eerder deze live staan des te eerder Google deze kan indexeren. Voorlopig staan ze op pagina 8 en komt er toch niemand op, en kan ik zoeken naar een tekstschrijver.


CLICKBAITH en LINKBAITH

De pagina's van de modellen gebruik ik eigenlijk als clickbaith. Dat is content maken om bezoekers door te laten klikken naar je website. Hoe meer kwalitatief verkeer je op je website hebt (het is een bevestiging voor Google dat je website interessant is), hoe makkelijker de pagina's die je echt gaat optimaliseren gaan scoren. Vul dit aan met externe linkjes om autoriteit op te bouwen en je hebt je SEO strategie. Om autoriteit op te bouwen kan je gaan nadenken over linkbaith; content maken die interessant genoeg is zodat andere websites hier naar gaan linken. Deze pagina is daar ook een voorbeeld van :-). Het is triest gesteld met SEO op fotografie websites, ik verwacht dat deze pagina ook binnen 2 weken in de top 5 staat. Doe me een lol en klik vooral na het lezen van deze pagina nog wat lekker door op mijn website als bedankje, en nog beter: plaats een link naar deze pagina met als link tekst (een variant op) Je fotografie website hoog in Google.


SEO voor Modellen en modellen bureau's

Naast dat deze SEO strategie werkt voor fotografie websites, kan je dit ook toepassen voor websites van modellen, modellen bureau's en andere bedrijven met veel visuele content als video bedrijven.


ONMISBARE TOOLS

Naast Google Analytics om te zien of het goed gaat met groei in bezoekers en de kwaliteit daarvan is er nog een belangrijke tool: Google Search Console. Hier kan je je sitemap (een bestand waarmee je de structuur van je website kan aanbieden aan Google) uploaden. Ook zie je of er (technische) problemen zijn met je website. Los die problemen op! Schakel een webbouwer of seo specialist in als je daar niet uitkomt. Ook is het handig om een SEO tool te gebruiken waar optimalisatie tips en posities in te monitoren zijn.


Wil je op de hoogte gehouden worden over mijn verdere bevindingen?

Volg me dan op Instagram

Inzicht in data

Hierboven zie je een screenshots uit een SEO analyse tool en Google Search Console. Hierop is te zien hoeveel klikken er uit Google naar mijn website gaan. De investering in tijd heeft dus zin en draagt bij aan een goede zichtbaarheid.


SEO CASE

Dit project is ook een testcase om te kijken wat je kan bereiken met beperkte (seo) mogelijkheden en middelen. Super leerzaam want het dwingt je om anders te denken. Er is geen webbouwer die technische zaken kan optimaliseren en heb niet veel tijd om hier aan te werken. Foto bovenaan de pagina is model: Nissrine Nnafie


Pas op met Affiliate linkjes

Tijdens het schrijven van deze pagina maakte ik een linkje naar het website systeem dat ik gebruik, Pixieset. Een affiliate linkje, dat is een linkje waarmee je een provisie krijgt als iemand via die link ook een abonnement afsluit. Binnen een paar uur nadat ik deze link plaatste was deze. pagina uit Google verdwenen. Affiliate en referal linkjes zijn dus killing voor je SEO. Door de linkjes te verwijderen en de pagina opnieuw in te dienen in Google Search Console was deze pagina na ruim een week weer terug in de zoekresultaten pagina.


Eerste update en ervaring

De groei in bezoekers, posities en zichtbaarheid blijft groeien. Er zijn zelfs al leuke top 10 posities. Ik laat het nog even doorlopen totdat ik zie dat de rek eruit is en ga dan kijken welke vervolgacties het meest voor de hand liggen.


Legal note: het is toegestaan om met een voor Google volgbare link (zonder nofollow) te linken naar dit artikel. Het is niet toegestaan om (delen van) de tekst te gebruiken op andere websites of platforms.

Volg me op Instagram